Türkiye’nin en büyük enerji KİT’lerinden birisi olan BOTAŞ Genel Müdürlüğü’nde, şirketin personel ihtiyacının kurumdan iş alan müteahhit firmalar aracılığı ile karşılandığı ortaya çıktı. Kurumdan iş alan firmalara, “BOTAŞ için personel çalıştırma” kriteri getirildiği, firmaların da bunu kabul ederek, aldıkları işin büyüklüğüne göre, kurum adına personel aldıkları belirlendi. Ücretleri firmalar tarafından ödenen personel ise, BOTAŞ bünyesindeki birimlerde görevlendiriliyor.
107 PERSONEL ALINMIŞ
BOTAŞ’ın, şirkete KPSS’ye tabi olmadan personel alımı yaptığı, şirketin hesaplarını denetleyen Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK) denetçileri tarafından ortaya çıkarıldı. Başbakanlık YDK müfettişleri, kurumun hesapları ile ilgili hazırladığı son raporda, BOTAŞ’ın müteahhitler üzerinden toplam 107 personel aldığı, bu personelin başta “projelerin denetimi” olmak üzere, BOTAŞ’ın kadrolu personeli tarafından yapılması gereken işlerde görevlendirildiği kaydedildi. Raporda, BOTAŞ adına görev yapan personelin tüm masraflarının da ilgili firmalar tarafından karşılandığı vurgulandı. Raporda, söz konusu uygulamanın mevzuata uymadığı belirtilerek, bu tür uygulamalardan kaçınılması gerektiği de kaydedildi.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
BOTAŞ yönetimi tarafından, “kurumun personel ihtiyacını karşılamak amacıyla uygulamaya konulan, müteahhitler aracılığı ile personel alımı, kurum ihalelerinde sözlü bir kriter olarak kabul ediliyor. Kurumdan ihale alan firmalara, kurum için personel istihdam etme şartı getiriliyor. Örneğin, bir boru hattı ihalesini kazanan firmaya 10 personel alma kriteri getiriliyor. Firma da, bu personelin tüm ücretini ödemeyi kabul ediyor. Personel de, BOTAŞ yönetiminin gösterdiği birimlerde çalışıyor.
MAAŞI MÜTEAHHİT ÖDÜYOR
BOTAŞ’ın, müteahhitler aracılığı ile kuruma personel alımı ile ilgili AKŞAM’a bilgi veren BOTAŞ yetkilileri, söz konusu personelin ücretinin müteahhitler tarafından ödendiğini ancak, bu ücretler için müteahhitlerin cebinden bir paranın çıkmadığını söylediler. BOTAŞ yetkilileri, firmaların, kurum adına alınan personelin giderini de hesaplayarak, işin maliyetine eklediklerini söylediler. Müteahhit firmalar aracılığı ile kurumda çalışan personelin bir kısmının da, enerji sektöründe görev yapan bürokratların yakınlarından oluştuğu öne sürüldü.